Kategorie

Kocanka Włoska (Magi) Powiększ do pełnego rozmiaru

Kocanka Włoska (Magi)

Kocanka włoska, znana również jako curry plant, to znakomita przyprawa – ale nie tylko: ma również szereg cennych właściwości zdrowotnych i kosmetycznych.

Więcej szczegółów

Ten produkt nie jest sprzedawany pojedynczo. Musisz wybrać conajmniej 15 sztuk tego produktu.

300 dostępnych

Kocanka włoska nie jest wysoka, jest za to rozłożysta. Roślina ta dorasta do ok. 60 cm wysokości. Grupuje się w kępki, których charakterystyczną cechą są cienkie, wysrebrzone i silnie rozgałęzione pędy z gęstymi liśćmi o długości ok. 7 cm, pokryte gęstymi, białymi włoskami, tzw. kutnerem. Na ich wierzchołkach latem pojawiają się żółte kwiatostany z drobnymi kwiatami.

Liście kocanki włoskiej mają silny, ziołowy zapach, który bardzo przypomina aromatyczną przyprawę curry – dlatego też nazywa się ją niekiedy „curry plant”.

Roślina ta pochodzi z południowej Europy i najłatwiej ją spotkać właśnie tam. Ale można je również uprawiać w naszych warunkach w ogrodzie (wtedy najlepiej sadzić ją tam, gdzie przez większą część dnia jest słonecznie) lub na parapecie.Uprawiana w ogrodzie w naszym klimacie jest typową rośliną jednoroczną, gdyż jej krzewinki zwykle nie są w stanie przetrwać zimy. Ta sadzona w doniczkach przetrwa zimę, jeśli spędzi ją w pomieszczeniu, w którym jest dużo słońca i będzie delikatnie, ale systematycznie podlewana.

Kocanka włoska najczęściej bywa wykorzystywana w kuchni – ze względu na swój specyficzny smak i niezwykły aromat jest znakomitym dodatkiem do zup, ryżu i makaronu, potraw rybnych i mięsnych (jej gałązki dorzucamy do potrawy na krótko przed końcem gotowania – by zapach nie był zbyt silny - a następnie wyjmujemy jeszcze przed podaniem).

Można ją również dodawać do sałatek: w takim przypadku jej świeżo zerwane liście trzeba dokładnie posiekać i niewielką ich ilość wymieszać z warzywami lub sosem.

Liście kocanki włoskiej – wysuszone na słońcu lub w suszarce do warzyw i owoców – są też znakomitym środkiem na mole:  można je wymieszać z lawendą (ale nie jest to konieczne) i włożyć do torebki z materiału, a następnie zawiesić w szafie.

Kocanka włoska ma szereg właściwości leczniczych, dlatego przez wieki wykorzystywano ją w tradycyjnych metodach łagodzenia infekcji gardła, kaszlu i gorączki, z pomocą naparu lub okładów z kwiatów tej rośliny leczono także infekcje dróg moczowych, bóle mięśni i stawów (także te nie związane z przeziębieniem lub grypą), a nawet schorzenia wątroby, astmę i reakcje alergiczne.

Do dziś zwolennicy babcinych metod leczenia zalecają picie naparu z kocanki włoskiej jako remedium na infekcje, wsparcie układu odpornościowego, czy bóle żołądka. W stanach astmatycznych czy podczas infekcji pomagają natomiast inhalacje z naparu kocanki włoskiej.

Okłady z kocanki włoskiej mogą również działać pomocniczo przy opuchliźnie i stłuczeniach, gdyż, jak twierdzą zwolennicy naturalnych terapii, zawarte w tej roślinie substancje przyspieszają gojenie tkanek i wchłanianie się krwiaków.

Kocanka włoska ma również zastosowanie w pielęgnacji. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się – oprócz naparu i maceratu – również hydrolat z kwiatów kocanki włoskiej, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego polecany jest do stosowania jako wsparcie właściwej terapii, np. przy trądziku i infekcjach grzybiczych skóry.

Hydrolat z kocanki łagodzi również stany zapalne skóry, stymuluje regenerację naskórka, łagodzi dolegliwości związane z rumieniem i „pajączkami” (np. uczucie pieczenia i rozgrzanej skóry), działa również obkurczająco na rozszerzone naczynka krwionośne. Zmniejsza także cienie i opuchliznę pod oczami.

Podobne właściwości ma olejek z kocanki włoskiej, uważany zresztą za jeden z cenniejszych olei aromaterapeutycznych. Dodatkowo zawarte w nim octan nerylu i diketony przyspieszają gojenie się ran, pobudzają również tkanki do regeneracji, dzięki czemu olejek ten sprawdza się np. w redukcji rozstępów i zmniejszaniu blizn po trądziku.

Olejek ten ma poza tym właściwości relaksujące, pomaga podczas bezsenności, tonizuje. Można go stosować samodzielnie, albo łącząc z innymi olejkami – np. olejem z lawendy lub jojoba. Jest bezpieczny nawet dla skóry wrażliwej, jednak niekiedy wymaga rozcieńczenia – co zależy od jego stężenia wyjściowego – i wtedy właściwa informacja umieszczona jest na opakowaniu. Można go również mieszać z ulubionym kremem, balsamem do ciała lub odżywką do włosów.

  • Wysokość 15-20
  • rozmiar doniczki 10,5
  • ilość sztuk w opakowaniu 15